Als er een Zwelgje in je woont deel 2

In het vorige blog vertelde ik over Zwelgje van Maarten Toonder. Een draakje die zijn emoties moeilijk onder controle heeft en daardoor in de problemen komt. Ik richtte mij toen voornamelijk op de negatieve emoties zoals verdriet en boosheid. Maar Zwelgje groeit ook enorm als hij veel plezier heeft of heel blij is.

Zo is het eigenlijk ook met extroverte HSP’ers. Ze worden ook wel HSS (High Sensation Seeker) genoemd. Ze zoeken prikkels graag op en overschrijden vaak hun grenzen waar ze dat beter niet kunnen doen. Ze nemen vaak te veel hooi op hun vork en raken dan oververmoeid. De HSS’er is een enthousiast persoon die graag dingen onderneemt en contacten legt. Ze zijn gezellige feestgangers en zijn altijd te porren voor een uitdaging. Klinken als leuke mensen en dat zijn ze ook. Maar als ze zichzelf voorbij lopen, dan zijn ze ineens een stuk minder leuk. Ze kunnen dan snel geprikkeld reageren of zich ineens afsluiten van de wereld.

Ik herken hierin mijzelf af en toe behoorlijk sterk. Ik wil van alles doen en overal bij zijn en als ik dan mijn planning langzaam zie vollopen, loopt ook mijn hoofd vol en blokkeer ik volledig. Als ik een hele drukke dag achter de rug heb, kan ik geen pap meer zeggen. En dat is dan niet zo zeer lichamelijk, maar vooral geestelijk. Ik heb meer moeite met praten en vind moeilijk woorden. Ik kan dan films of tv-programma’s niet meer volgen en een volwassen gesprek voeren met mijn man is een hele opgave. Maar gas terug nemen is dan moeilijk. Nee verkopen ook. Klinkt als een burn-out? Tja daar kan je het misschien mee vergelijken en ik zou mij zo kunnen voorstellen dat er HSS’ers zijn die tot dat punt komen. Maar ik heb gewoon een goed nachtrust nodig en ik heb geleerd om om manieren te zoeken die mij doen ontspannen.

Het erkennen dat je rust nodig hebt, is een eerste stap. Een hele hoge drempel en vaak hebben HSS’ers niet eens door dat ze te vaak door hun grenzen gaan. Door zijn/haar omgeving kan zoiets beter opgemerkt worden. En als die omgeving helpt aan de rem te trekken, dan kan de HSS’er zelf de volgende stappen nemen om de rust op te zoeken. Ook daarvoor hebben ze hulp nodig. En weet je dat die hulp in henzelf zit? Ze moeten leren luisteren naar zichzelf. Jijzelf als HSS’er hebt namelijk zelf heel goed door dat je door je grenzen gaat als je beter luistert. Jij weet ook wat je grenzen zijn en je kunt ze ook bewaken. Klinkt logisch en dat is het ook. Voor volwassenen is dit iets makkelijker dan bij kinderen. En daarom hebben kinderen vaak wat meer begeleiding nodig. Vooral om te leren vertrouwen op hun eigen innerlijke stem. Jij als ouder kunt daar een belangrijke rol in spelen. En ook daarbij kan je hulp vragen. Aan wie? Een kindercoach bijvoorbeeld.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en HSP’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@yourcreativenature.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.