Neem bewust rust

“Ik heb een te druk hoofd, mama!”, roept mijn dochter boos tegen mij als ik haar vraag of ze vandaag haar huiswerk gaat maken. Het is een signaal voor mij dat er een rustmoment nodig is. En daarom nemen we samen het besluit tot een chill-middag. Het huiswerk komt wel op een ander moment en aan het einde van de middag heb ik een vrolijkere dochter die uitgerust en wel alsnog haar huiswerk maakt. Een bewust moment van rust werkt altijd. En bij hoog sensitieve/gevoelige mensen zijn die bewuste momenten van rust extra belangrijk.

Zo zei ook Lieke Zunderdorp (psycholoog) afgelopen zaterdag op radio 5. Ze was te gast om te vertellen over hoog sensitiviteit en haar boek (samen met Liesbeth Kamerling geschreven): Overprikkeld, eerste hulp bij hoog sensitiviteit. Tussen de muziek door vertelde zij aan de interviewster over wat hoog sensitiviteit is en welke struikelblokken hoog sensitieve mensen tegenkomen. Ze benadrukte dat hoog sensitieve mensen gedurende een dag veel prikkels binnen krijgen die hen kunnen uitputten. Een rustmoment is dan juist wat ze nodig hebben om zo weer met hernieuwde energie alle prikkels te verwerken die dan weer binnenkomen. (Luister hier alle interviewfragmenten terug: https://www.nporadio5.nl/gemist/audio/333478/1-overprikkeld)

Het is belangrijk om te weten dat je als hoog sensitief en niet hoog sensitief mens allebei prikkels anders ontvangt en verwerkt. Zie het als een spelprogramma op tv waarbij bij een hoog sensitief mens deze uitzending op volume 20 hoort. Daarnaast ruikt hij de deelnemers, voelt hij de emoties en ziet hele kleine nuances in het gedrag. Al deze dingen verwerkt een hoog sensitief persoon met een uitgebreide analyse wat de betekenis ervan is. Niet elk hoog sensitief persoon krijg al deze signalen even sterk binnen, want onderling verschillen ze daarin. De een hoort geluiden sterker en dan ander heeft meer een focus op andermans gedrag. Maar de diepere verwerking hebben zij allemaal. Vooral de verwerking kost tijd en daarvoor hebben zij rust nodig.

Maar wat is nou een rustmoment? Moet je echt met je ogen dicht in een donkere kamer gaan zitten? Dat hangt van de persoon af. Ieder mens komt op zijn eigen wijze tot rust. Mijn moeder deed als ze thuiskwam van werk even een kwartiertje haar ogen dicht. Mijn zoon ontspant door even buiten uit te waaien en mijn dochter door even een boek te lezen of te luisteren. Ik ontspan door iets creatiefs te doen of even naar buiten te staren. Ontspannen door niks te doen of juist door iets te doen, kunnen beiden leiden tot rust. Het is belangrijk om bij jezelf te onderzoeken welke vorm van ontspanning bij je past en het is ook fijn om meerdere manieren te hebben. Je kunt ze afwisselen of per situatie bekijken welke manier geschikt is. Ik heb bijvoorbeeld niet altijd een haakwerkje bij mij dus als ik buiten de deur even rust nodig heb dan is een andere vorm nodig.

Je realiseren dat je rust nodig hebt en welke vorm en tijd je daarbij nodig hebt, is een leerproces. Verken bij jezelf wanneer je merkt dat je onrustig bent. Dit kan zijn dat je tijdens je werk niet verder komt of je kortaf tegen je kinderen bent. Je verliest concentratie, reageert ongenuanceerd of reageert helemaal niet meer. Deze signalen moet je dan niet negeren. En dit geldt trouwens niet alleen voor hoog sensitieve mensen. Leer je eigen signalen te herkennen en daarna ernaar te handelen. Maak jezelf bewust van je onrust en neem dan ook heel bewust rust. Deel dit ook met je omgeving. Laat hen weten dat je rust pakt om zo beter verder te kunnen gaan. Zij zullen hier ook voordeel van gaan merken.

Je omgeving kan ook profiteren van jou als opmerkzaam en gevoelig mens. Als hoog sensitief persoon kun je namelijk ook onrust van andere voelen en wees dan ook je ervan bewust dat de ontrust echt van die ander is en neem er afstand van. Maak de ander ervan bewust dat ze ontrust naar je uitstralen en bevraag hen of dit gevoel klopt. Soms heeft iemand een signaal van buiten nodig om zich bewust te worden van zijn onrust. En als je wilt kan je dan die persoon helpen of adviseren rust te nemen. Vooral kinderen zijn hier erg bij gebaad, omdat zij signalen van overprikkeling vaak nog niet goed herkennen.

Als laatst is het goed om je te realiseren dat een rustmoment een moment kan zijn om even alles in je hoofd te parkeren en daarna te herordenen. Je koppeltje je min of meer even los van de situatie en daarna pak je hem weer op om hem beter te bekijken. Zoals bij sudoku waar je niet uit komt. Door hem even weg te leggen en er geen aandacht aan te besteden, koppel je jezelf los. Als je daarna hem weer oppakt zie je alles opnieuw en krijg je nieuwe inzichten. Of je rustmoment is juist om orde in de chaos te creëren. Je neemt bewust tijd om alle informatie te verwerken en het een plek te geven. Daarna kom je ook weer vooruit.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en Hsp’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@ditisdirkje.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.