Geen zijden handschoenen nodig!

Hoogsensitief is “hot”, maar er is zoveel onduidelijkheid rondom. Ik schreef hierover al eens een blog. En in de Volkskrant van 16 november jl. verscheen een interessant artikel over hoogsensitiviteit dat ik je niet wil onthouden: Hoogsensitief zijn: bestaat dat echt of ben je gewoon overdreven emotioneel?

Alleen al de titel prikkelde mij om meteen zonder te lezen een blog te gaan schrijven, maar ik heb toch keurig eerst het artikel gelezen voor ik begon met tikken. Veel van wat ik wilde zeggen werd eigenlijk al toegelicht in het artikel en zeker door de mensen die aan het woord komen. Dus was ik al enigszins tot rust gebracht en verloor bijna de drang om een blog te schrijven. Bijna, want ik vond toch dat er iets onderbelicht bleef in het artikel. Namelijk dat HSP’ers prima kunnen functioneren in een samenleving en met de juiste handvatten prima kunnen leven met hun karaktereigenschap.

Ze kunnen bijvoorbeeld enorm waardevol zijn voor je organisatie. Zoals in het artikel door een wetenschapper aangestipt, is in het dierenrijk niet vreemd om binnen elke dierengroep een paar individuen te hebben die alerter en voorzichtiger zijn. Een HSP’er in je organisatie of team zal oog voor details hebben en snel verbanden kunnen leggen tussen diverse lijnen die er kunnen lopen. Een risico analyse maken ze dan ook snel. Ze hebben oog voor de werksfeer en als je hen hierin om hulp vraagt, zullen ze je prima kunnen aangeven als het niet in orde is. Maar pas op om te veel van dit soort verantwoordelijkheden bij hen neer te leggen, want met hun grote verantwoordelijkheidsgevoel kunnen ze lastig nee zeggen. Ze nemen dan te veel hooi op de vork en stress komt dan al snel om de hoek kijken. Ga met elkaar in gesprek en bewaak samen de grenzen.

De foto’s bij het artikel leggen nog een fabel bloot . Wij HSP’ers hebben namelijk geen aanpak met zijden handschoenen nodig. We zijn geen fragiele porseleinen poppetjes die je vooral niet moet vastpakken en niks tegen moet zeggen. Het enige wat we nodig hebben is ruimte en erkenning. En zoals blijkt uit het artikel hebben we vooral in de wetenschap een lange weg te gaan. Maar ook in de maatschappij zijn er nog grote stappen te maken. HSP’ers kunnen prima slecht nieuws verwerken en omgaan met kritiek. En zeker als we hier en daar een verduidelijkende vraag hebben kunnen stellen en de tijd krijgen om het dieper te verwerken. Ook HSP-kinderen hebben geen zijden handschoenen-aanpak nodig. Als zij storend gedrag vertonen, mogen ook zij hierop aangesproken worden. Als ouders moet je ook niet je kind willen blijven beschermen tegen de boze wereld. Ze krijgen er hoe dan ook mee te maken. Beter is om hen te leren hier beter mee om te gaan. Hoor, zie en voel je kind goed aan en bepaal elke keer opnieuw wat het nodig heeft om een stap verder te gaan.

Wat ik vooral wil meegegeven is dat HSP’ers niet buitengesloten willen worden. Wij hechten gewoon weg te veel aan om betrokken te worden. We willen graag gezien en gehoord worden en daarnaast ook zoveel mogelijk helpen. Het is een drijfveer die mij in ieder geval elke dag stimuleert om mijn werk te doen en ons verhaal te vertellen.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en HSP’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@ditisdirkje.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.