Doe de rem erop!

Van de week op de radio ging het over Tinder en dat vele gebruikers een verwachtingspatroon hebben om met de dating-app de liefde van hun leven te vinden. Er werd een opmerking bij gemaakt die mij aan het denken zette. Er werd gesteld dat men tegenwoordig snel een vaste relatie wil en eigenlijk niet eerst een paar dates heeft en een beetje om de persoon heen draait voor er tot een echte relatie wordt over gegaan. Men stort zich gehaast in een relatie zonder de tijd genomen te hebben om de andere goed te leren kennen.

Die haast is een fenomeen dat zich constant manifesteert in onze maatschappij. Alles moet snel en gehaast en niemand lijkt meer de tijd te hebben of eigenlijk te nemen om ergens rustig van te genieten, ontdekken of te beleven. We racen door het leven en trekken alles en iedereen mee in die haast.

Kinderen horen daar ook bij en worden door ons ouders van hot naar her gebracht om te sporten, leren en te socialiseren. Kinderen mogen zich vooral niet vervelen en dienen constant bezig gehouden te worden. Dit betekent dat in de praktijk kinderen niet meer de tijd krijgen om te rusten en zelfstandig te ontwikkelen, want die verveling is juist goed om de creativiteit te activeren. En dan bedoel ik dat kinderen door verveling meer op onderzoek gaan naar andere mogelijkheden om zich te vermaken. Bovendien is die verveling uitermate geschikt om tot rust te komen.

Toen ik op de BSO werkte en samen met collega’s een nieuw beleidsplan ging uitwerken voor activiteit-gericht werken, kwam een collega met een mooi artikel over de kunst van het vervelen. Zij pleitte er toen voor om van vervelen ook een activiteit te maken en ook chillen op de bank. Kortom vroeg deze collega om een stukje rust voor de kinderen. Toen werd er nog een beetje lacherig over gedaan door mij en andere collega’s, maar ik begrijp haar nu meer dan ooit.

Overspannen kinderen, jongere en jong volwassenen zijn meer regel dan uitzondering en dit geeft alleen al aan dat we een maatschappij gecreëerd hebben waarbij prestatiedruk en snelheid leidend zijn. Daarom pleit ik ervoor om de rem op onszelf te zetten en eens rustig gaan bekijken hoe we meer rust gaan inbouwen in onze maatschappij. Verplichte verveel-uren op school of op de werkplek! Doe je mee?

Ik ben Irene Jansen, coach voor hooggevoelige kinderen en beelddenkers. Ik help deze kinderen de juiste handvatten te vinden om hun talenten in te kunnen zetten op school en het dagelijks leven. Daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen en trainingen over beelddenken en hoog gevoeligheid. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting of training bijwonen, neem dan contact op via info@ditisdirkje.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.