Creativiteit

Ik hou van freubelen. Ik ben regelmatig (bijna dagelijks) met een haaknaald in de weer en soms (iets minder vaak dan ik zou willen) vind je mij ook achter de naaimachine. Men vindt mij dus enorm creatief. Ik maak mooie dingen en ik ben daar ook erg trots op. Maar mijn creativiteit uit zich niet alleen in het maken van mooie dingen. Creativiteit uit ik ook in denken en werken. Ik probeer dingen graag vanuit nieuwe perspectieven te bekijken en daar ook naar te handelen. Daarom deed ik ook de opleiding voor professioneel trainer creatief denken. Creativiteit is dus voor mij veel meer dan alleen freubelen.

Het is mijn overtuiging dat elk mens een mate van creativiteit bezit. Als iemand in mijn omgeving roept: “ik ben helemaal niet creatief!”, dan vraag ik meteen wat die persoon dan met creatief bedoelt. En vaak is die persoon niet goed in freubelen. Mijn antwoord daarop is dan: “jij bent weer creatief met …. (dit kan van alles zijn)”. Creativiteit is in mijn ogen dat je in staat bent te kunnen “spelen” met je talenten. Daar bedoel ik mee dat je een talent zodanig weet in te zetten dat het elke keer weer vernieuwend is. Vooral dat vernieuwend zijn, vereist creativiteit.

Sommige mensen raken deze vorm van creativiteit deels kwijt, omdat ze hun talenten niet genoeg gebruiken. Deze mensen merken dan ook dat het werk wat ze doen vervelend gaat worden en eenzijdig. Door deze mensen weer bewust te laten worden van hun talenten en ze te leren deze weer creatief in te zetten in hun werk, zullen zij het werk weer leuk gaan vinden. Volg je bij mij coaching, dan zal ik samen met je kijken naar je talenten en de creativiteit die je hebt om deze in te zetten.

Ik gebruik in coaching creatieve werkvormen en dat is niet alleen freubelen. Creativiteit zit hem meer in het vernieuwende inzichten creëren. Dat kan met het maken van een dromenvanger, maar ook m.b.v. inzichtkaarten. Door nieuwe inzichten te krijgen, is het mogelijk om uit een beklemmende situatie te raken.

Ik kom al schrijvende erachter dat creativiteit bij mij vrijwel gelijk staat aan vernieuwing. Zolang je blijft vernieuwen, ben je creatief. En tja misschien is het wel een talent dat het ene mens beter ontwikkeld heeft dan de ander. Maar zoals ik in mijn vorige blog al stelde: een talent dat je hebt, kun je ontwikkelen. Creativiteit is een talent om vernieuwend te kunnen zijn en een talent om andere talenten tot bloei te laten komen en ermee te “spelen”. Het is voor mij het mooiste talent wat een mens kan hebben.

Creatieve coaching krijgen of creatieve ontwikkeling bij je werknemers stimuleren? Your Creative Nature is je partner.

 

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.