Positief handelen sleutel tot succes

Beelddenker, hooggevoelig, hoog sensitief, hoogbegaafd. Een hoop termen en allemaal hebben ze in meer of mindere mate met elkaar te maken. Wat ze allemaal betekenen kun je met Google zo opzoeken. Dit blog gaat namelijk niet over de betekenis van al deze termen, maar wat het voor een kind of volwassene betekent als zij 1 of meerdere van deze termen als kenmerk bezitten. Het gaat om wat wij en zij kunnen doen met het label dat ze opgeplakt hebben gekregen. Want te vaak is het gevolg van het krijgen van een label dat men negatief oordelend is en alleen op de tekortkomingen wijst en niet op het potentieel van het label. Daarom roepen we nu te vaak “ik wil geen label plakken, maar die heeft…..”. Nu is alles wat voor een maar staat overboord zodra de maar is uitgesproken en is dus het label wel geplakt. Nu is dat helemaal niet erg, want dat label verteld ons iets over onszelf of de ander en het is dan zaak een goede gebruiksaanwijzing bij dat label te maken om zo de persoon met het label verder te helpen en te ondersteunen.

Hooggevoelige/sensitieve personen (HSP) kennen een diepere verwerking van alles wat er binnenkomt. Elke geluid, geur, aanraking of beeld wordt goed doordacht alvorens ernaar gehandeld wordt. Dat is een mooie eigenschap, want dit maakt ze alerter op gevaar of onjuistheden. Het maakt een volwassen HSP’er dus ideaal in het maken van een gevarenanalyse. Voeg daar nog het kenmerk beelddenken bij en je hebt iemand die met een goede helikopterview alles zal overzien en linken legt waar jij die misschien over het hoofd had gezien.

Creativiteit is in alle groepen dik vertegenwoordigd en daarmee kunnen HSP’ers, beelddenkers en hoogbegaafden snel linken leggen en met bijzondere oplossingen komen voor alledaagse problemen of juist hele complexe problemen. Het is dus van groot belang dat we deze groepen op een positieve wijze ondersteunen, want dat stelt ze in staat om zelfs de grote wereldproblemen op te lossen. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar ik zal dit illustreren met een voorbeeld. Boyan Slat is een jonge man die voor een groot probleem een geweldige oplossing bedacht. Onze plastic soep in de grote oceaan wordt groter en groter en dat is slecht voor al het leven op aarde. Door zijn intelligentie en de kansen die hij kreeg van zijn omgeving bedacht hij een goede manier om onze oceanen schoon te maken. Maar stel je nu eens voor dat deze Boyan geen ruimte had gekregen van zijn omgeving? Men had hem als een dromer gezien met ideeën die onhaalbaar waren en te veel geld kosten. Dan had deze man nooit meer dan $30 miljoen verzameld middels crowdfunding. Deze man heeft al het geluk van de wereld zul je zeggen, maar dat is toch een vreselijke gedachte? Omdat hij geluk heeft, kan hij zijn doelen bereiken. Maar misschien loopt er nu ergens een slimme meid rond met een geniaal plan om de oorlog in het Midden-Oosten op te lossen. En dit meisje krijgt niet de positieve ondersteuning uit haar omgeving. Die geniale oplossing zal in haar hoofd blijven of misschien zelfs verwateren.

De omgeving is de sleutel tot succes en dat geldt meer dan ook voor kinderen die HSP, beelddenker en/of hoogbegaafd zijn. Zoals Barbara Veer dit beschreef in haar artikel op Nieuwetijdskind Magazine. Zij heeft het over de rol van de ouders en ik wil de rol van het onderwijs en alle zorg voor kinderen hierin ook belichten. Als een kind op school en de opvang niet op een positieve manier begeleid wordt dan zal de kans groter worden dat hij niet zijn volledige potentieel behaald. Onderpresteren ligt dan al snel op de loer. En laten deze groepen hier nou net enorm gevoelig voor zijn. Maar sla niet door, want het wijzen op fouten is niet verkeerd. Van fouten leert men tenslotte ook weer. Maar het bieden van ruimte voor kinderen die meer tijd nodig hebben, die anders leren en denken, kan een grote bijdrage zijn aan de kans dat we nog meer jongens en meisjes zoals Boyan gaan opleiden. Ook schoolmaatschappelijk werk en kindercoaches kunnen hierin bijdragen. Waar de school botweg de tijd niet voor heeft, kunnen zij de extra helpende handjes zijn om kinderen te begeleiden.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en HSP’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@yourcreativenature.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.