True Selfie: hoe de wereld en het leven mij soms overweldigen

Deze week is het True Selfie week bij 3FM. Een initiatief samen met MIND om aandacht te geven en te vragen voor psychische problemen bij jongeren. Nu ben ik zelf misschien niet echt een jongere meer, maar ik voelde mij genoeg aangesproken om mijn verhaal te delen. Mocht je voor het eerst een blog van mij lezen: ik ben Irene Jansen, getrouwd en heb 2 prachtige kinderen. Zelfstandig kindercoach voor kinderen die hooggevoelig zijn. Ik ben zelf ook hooggevoelig en daar wil graag over vertellen en hoe daardoor de wereld en het leven mij kunnen overweldigen.

Er zwerft een hoop onzin op internet en onder de mensen over wat hoog gevoeligheid is. En als ik vertel dat ik hoog gevoelig ben, dan krijg ik vaak een meewarige blik. Of mensen reageren: “Dat zijn toch van die mensen die spiritueel en helderziend zijn?”. Nu kan ik zeggen dat ik wel geïnteresseerd ben in spiritualiteit, maar een zweverig type ben ik zeker niet. Maar ik kan wel voelen dat jij verdrietig, blij of ongelukkig bent. Ik ben invoelend en kan door vragen te stellen bij jou de vinger op de zere plek leggen. Ik ben niet helderziend, maar kan jouw situatie wel voor mij zien. Dat komt doordat ik een beelddenker ben en zodra jij begint te praten er 1001 beelden in mijn hoofd schieten die jouw situatie voor mij een beeld geven. Doordat ik dat allemaal zie en voel, ontstaat er bij mij soms een overload. Mijn hoofd zit dan echt overvol. En omdat ik dingen vaak ongefilterd binnen krijg, kan ik dan het even niet hebben. Ik ben dan kortaf tegen mijn kinderen en echtgenoot en kom slecht uit mijn woorden. Ik ben dan echt te moe om deel te nemen aan het leven.

Als ik zo dan zo overweldigd ben, dan weet ik niet altijd goed hoe ik hier mee om moet gaan. En als coach leer ik andere wel hoe ze dit moeten doen, maar ik vind het niet altijd makkelijk om dit om bij mijzelf toe te passen. Dat maakt mij wel een realistische coach die zich goed kan inleven in de klant die het ook niet makkelijk vindt om mij adviezen op te volgen. Maar stap 1 is toegeven dat het leven even te veel is. En dat is soms al zo’n opluchting. Daarnaast heb ik ook geleerd wat niet werkt. En wat absoluut niet werkt, is er niet over praten en je angst en verdriet weg te eten. Dat maakte bij mij namelijk het probleem alleen maar erger en loop ik met verdriet en angst van 40 kilo rond. Die kilo’s heb ik er zelf allemaal aan gegeten om de overweldigende wereld buiten te sluiten. Die kilo’s zijn de muur die ik opgebouwd heb om mijzelf te “beschermen” voor die ongefilterde stroom aan emoties die bij mij binnen komen.

En nu komen we echt bij mijn true selfie. Ik “hoor” en “zie” die blikken echt wel. Als ik weer iets in mijn mond steek, ook al is het gewoon een gezonde snack. En dat maakt mij kapot. Als ik op een iets te gammel stoeltje neerplof en het vervaarlijk begint te kraken. Ook dan zie ik die blikken en voel ik de afkeuring. En dat helpt natuurlijk niet. En ja dat moet ik mij gewoon niet aantrekken, maar makkelijk gezegd. Als jij dit ook zo ongefilterd binnen krijgt dan voel jij je ook niet happy. En ik verwacht nu geen sympathie en dat men voorzichtiger met mij omgaat. Ik verwacht wel dat iemand dit leest en denkt: “Ik herken mijzelf hierin en weet nu wat ik verkeerd doe en hoe dit komt.” En dat die persoon ook gaat praten, want dat is het beste wat je kan doen. En de rest komt dan wel.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en HSP’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@ditisdirkje.nl of bel 0623017212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.