De zin en onzin rond HSP

De afgelopen maanden overkomt het mij steeds vaker dat mensen een beetje lacherig reageren als ik vertel dat ik kinderen coach die HSP zijn. Ze zeggen dan: “ HSP, dat is toch het nieuwe modeverschijnsel dat ieder kind heeft ipv ADHD of dyslexie?” Nu wordt er door veel ouders geclaimd dat hun kind HSP heeft en daardoor niet goed meekomt op school en steeds vaker idioot uit de ban springt en onhandelbaar is. In deze claim zitten al een direct een paar grote onwaarheden. Je bent HSP en je hebt het dus niet als een soort van ziekte. HSP’ers kunnen over het algemeen prima meekomen op school, maar hebben hier en daar wat ondersteuning nodig om zichzelf beter te leren kennen en hun kracht beter in te zetten. En de meeste HSP’ers vertonen geen extreem onhandelbaar gedrag als het tegen zit. Ze zullen sneller in zichzelf keren en zich onttrekken van de prikkelingen waar ze last van hebben. Daarnaast is er wel een kleine groep HSP’ers met een sterke wil die hun overprikkeling verwerken door nog drukker te gaan doen en soms onhandelbaar kan zijn. Goede begeleiding is dan van groot belang.

Het allerbelangrijkste is dat HSP een wetenschappelijk onderbouwd fenomeen is. Elaine Aaron deed hier jaren lang onderzoek naar en stelde zelfs vast dat de hersenen van HSP’ers anders functioneren dan niet HSP’ers. Het is geen modeverschijnsel dat er ineens is en over een paar jaar weer verdwijnt. Wel is er nog veel te ontdekken over HSP. We leren de laatste jaren steeds meer over het brein en zijn werking. Zo leren we dat het ene brein heel anders kan werken dan het andere en hier diverse factoren van invloed op kunnen zijn. Door het diepgaande onderzoek op de werking van het brein zullen er steeds meer dingen duidelijk worden waarvoor we nu nog niet direct een verklaring hebben. En dat maakt ook dat we wel degelijk goed kunnen vast gaan stellen dat iemand HSP is of niet.

En vermoed jij dat je kind HSP is, laat dit goed testen en ga er niet zo maar vanuit. En laat je hierover goed informeren en zoek ook de juiste begeleiding. Kinderen die HSP’er zijn, kunnen zich meestal al vrij goed redden in het leven. Soms komen ze een struikelblok tegen en lopen ze vast. Dan is de juiste begeleiding van belang en kunnen ze weer verder. En laat, net als bij niet HSP’ers, verkeerd gedrag niet ongestraft gebeuren. Ook HSP’ers kunnen op hun gedrag aangesproken worden en gecorrigeerd worden. Ze begrijpen misschien nog wel beter dat verkeerd gedrag niet te tollereren valt. Dit komt door hun hoge rechtvaardigheidsgevoel. Een goed gesprek over hun gedrag doet vaak al wonderen en behandel hen niet anders, want ze nemen je dan echt niet serieus.

Kan mijn niet HSP kind dan niet overprikkeld raken? Jawel en dan is het vooral van belang om te bekijken hoe dit komt. Overprikkeling is niets anders dan een signaal dat er te veel te gelijk gebeurd. Een niet HSP’er zal dit punt later bereiken en door veel grotere dingen dan een HSP’er. Een HSP’er voelt kleinere nuances en als hier veel van zijn ontstaat er overprikkeling. Een niet HSP’er kan overprikkeld raken van een te volle week met school, opvang, sport, feestjes en andere sociale verplichtingen. Een HSP’er kan al overprikkeld raken als de juf een rotdag heeft. Een HSP’er voelt gedrag aan en dit beïnvloed ook zijn eigen gedrag. En juist daar moet een HSP’er mee om leren gaan.

Als laatste een kleine fabel de wereld uit helpen: niet elke HSP’er is heel spiritueel en leeft met een lijntje naar boven. Ik heb nog nooit een boodschap gekregen van engelen. En daarnaast sta ik meer achter een wetenschappelijke verklaring over HSP dan dat ik hier op aarde gezet ben door een hoger zijn om de boodschap te verspreiden over HSP. En dit zeg ik met alle respect voor HSP’ers die dit wel voelen en ervaren.

Ik ben Irene Jansen, kindercoach voor beelddenkers en HSP’ers. Ik zet deze mooie kinderen weer in hun kracht en leer hen hun mooie talenten in te zetten op school en het dagelijks leven en daarbij begeleid ik ook hun ouders en de professionals die met deze kinderen werken. Ik bied meerdere trajecten aan en geef voorlichtingen over beelddenkers en HSP. Heb je interesse in begeleiding of wil je een keer een voorlichting bijwonen, neem dan contact op via info@ditisdirkje.nl of bel 0623017212.

 

  1 reactie op “De zin en onzin rond HSP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.